Польські візи поділяються залежно від мети і термінів перебування в Польщі:

  • короткострокова (тип C) – найбільш поширений вид візи. Можуть бути туристичними, діловими (бізнес-візи) і гостьовими – залежно від мети поїздки.
  • транзитна (тип A)
  • національна польська віза (тип D)

Крім цього, візи можуть бути як одноразові, так і багаторазові – MULTI візи (дозволяють необмежену кількість в’їздів до Польщі в рамках дії візи).

Категорії віз до Польщі

Будь-яка віза має буквено-цифрову класифікацію. Для початку розглянемо літери:

  • Віза категорії С (шенген) – дає можливість відвідувати країни Шенгенської Зони протягом терміну від 30 днів до 5 років і поділяється на чотири підкатегорії:
  • Віза категорії В – найчастіше видається туристам подорожуючим на поїзді або авто. І дає право власнику знаходитися на території країни не більше 5 днів.
  • Польська віза категорії А – аеропортова віза. Дає дозвіл перебувати в транзитній зоні аеропорту. Українські жителі таку візу на даний момент не оформляють.
    • С1 – на термін 30 днів;
    • С2 – не більше 90 днів у півріччі;
    • С3 – термін один рік;
    • С4 – від 1 року до 5 років.

Віза D довгострокова (національна) – дає можливість працевлаштування в країні, що видала візу, а також право відвідувати країни Єврозони, терміном до 90 діб.

Мета видачі візи в Польщу

Розшифрування польської візи

Поруч з літерним позначенням у візі позначений цифровий ідентифікатор, який вказує на мету візиту в країну:

  • 01 – туризм;
  • 02 – гостьове запрошення;
  • 03 – учасник спортивних змагань;
  • 04 – для провадження господарської діяльності на території Польщі;
  • 05 – робоча віза за трудовим контрактом, терміном не більше 180 днів у році;
  • 06 – для водіїв, працевлаштованих за контрактом;
  • 07 – для працівників, які не потрапляють під дію пункту 5 і 6;
  • 08 – для участі в культурних заходах;
  • 09 – для співробітників державних органів з метою здійснення діяльності на території Польщі;
  • 10 – для здобувачів звання магістра, бакалавра або доктора в вищих навчальних закладах;
  • 11 – підвищення кваліфікації або перепідготовка фахівців;
  • 12 – для студентів і учнів, які не потрапляють під пункти «10» і «11»
  • 13 – для викладачів з метою підвищення кваліфікації;
  • 14 – віза для дійсних наукових співробітників;
  • 15 – для приїжджих на лікування;
  • 16 – віза для мають право на тривале перебування (проживання) на території Польщі;
  • 17 – віза з метою відновлення родинних зв’язків з резидентами європейських організацій (ЄС, ЄЕП, ЄАВТ);
  • 18 – участь в сезонних роботах, програмах по культурному обміну;
  • 19 – участь в гуманітарних програмах;
  • 20 – віза, для осіб які не потрапляють під класифікацію пунктів 1-19 і 21-25;
  • 21 – надання політичного притулку;
  • 22 – репатріаційної віза з метою возз’єднання з сім’єю;
  • 23 – для власників Карти Поляка;
  • 24 – віза для репатріанта;
  • 25 – надання тимчасового захисту.

Туристична віза в Польщу

Підходить тим, хто планує відправитися подорожувати в Польщу та інші країни Шенгенської зони і не має наміру працювати або здійснювати підприємницьку діяльність. Як правило, заявник отримує одноразову туристичну візу з фіксованим терміном який не перевищує 30 днів. Оформлення не вимагає особистої присутності в Консульстві. Для підтвердження мети поїздки часто досить броні готелю і виписки з банківського рахунку.

Бізнес віза в Польщу

Може бути як одноразовою так і Multi – варіант для багаторазового перетину кордону. Видається підприємцям і бізнесменам для налагодження співпраці з польськими партнерами і вирішення різного роду ділових питань. Для оформлення необхідно запрошення від польського партнера.

Гостьова віза в Польщу

Родичі, які мають польське громадянство, або проживають в Польщі на підставі ПМЖ можуть запросити вас для відвідування країни. Документ для оформлення візи в Консульстві – запрошення від приймаючої сторони. Сьогодні на запрошення найчастіше відкривають національну візу категорії D терміном дії до 1 року + заявник звільняється від сплати візового збору. Віза багаторазова – дає право в’їжджати і виїжджати з країни необмежену кількість разів.

Робоча віза в Польщу

Оформляється на офіційне запрошення від роботодавця і дає право заявнику знаходитися і офіційно працювати в країні протягом 180 днів на рік. Віза багаторазова. Існує другий варіант візи – воєводське запрошення, який дає право знаходиться і працювати в країні протягом календарного року. Однак, процес оформлення такої візи дещо складніший.

Національна віза в Польщу (віза категорії D)

Національна віза є довгостроковою, так як надається на термін від 3 місяців, але не більше 1 року. Крім перебування в країні, дає право на працевлаштування. Для отримання національної візи, необхідна наявність:

  • дозвіл на роботу на території РП;
  • документ, що підтверджує навчання у ВНЗ;
  • документи на возз’єднання з родиною;
  • карти Поляка.

Віза D дозволяє вільно переміщатися по території країн Шенгенської зони протягом 3 місяців при піврічній візі, і 6 місяців – при річній.

Мульти-Шенген для шопінгу (віза на закупи)

Отримання шопінг-візи набагато простіше, ніж оформлення класичної шенгенської. Перевага цієї категорії віз:

  • невелика кількість документів для оформлення візи;
  • відмов менше, ніж при оформленні стандартної шенгенської візи.

Оформити шопінг-візу можуть жителі України. При цьому не кожна область країни потрапляє під ці пільгові умови. Зелене світло для оформлення візи для покупок відкритий для жителів Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської, Рівненської, Волинської, Вінницької, Хмельницької, Закарпатської та Житомирської областей.

Є невеликі нюанси. Перша подібна віза не може бути довгостроковою, і видається на тижневий термін. Наступні візи вже довгострокові (термін дії півроку або рік). Оформлення та підготовка документів для отримання шопінг-візи займає не більше  від семи до чотирнадцяти днів.